Ranking 2020:
Bestseller!
Hogyan építs izmot lépésről lépésre?

Hogyan építs izmot lépésről lépésre?

Szeretnéd megtapasztalni hogyan építhetsz izmot rövid időn belül?

Módot kell találnod arra, hogy kombináld a jól megtervezett étrendet és az aprólékosan előkészített edzéstervet a gyakorlatokkal. A fejlődés a következő útmutatók követése, melyeknek célja a növekedő izomtömeg. Ahhoz, hogy elérd az álom alakot, szükséges hogy elhatározott légy a célt illetően. Meg kell értened, hogy az álom alak elérése valójában életmód váltás mely edzést, étrendet, regenerálást és megfelelő kiegészítőket foglal magába.

Tartalomjegyzék

 1. Növeld a bevitt szénhidrát mennyiséget
 2. Biztosítsd a megfelelő adag zsírt
 3. Fogadj a proteinre
 4. Válassz összetett szénhidrátokat edzés előtt
 5. Megfelelő kiegészítők
 6. Gondoskodj a kalória többletről
 7. Megfelelő edzésforma
 8. A regenerálódás szintén szükséges
 9. Légy pozitív hozzáállással

Növeld a bevitt szénhidrát mennyiséget

szénhidrátok

A több szénhidrát növeli az inzulin hormon anabolikus szintjét valamint az izmok glikogén ellátását. A glikogén befolyásolja a több víz eljuttatását az izmokba így azt a hatást kelti, hogy nagyobb izmaink vannak. Mi több, a nagy mennyiségű glikogén azt mutatja, hogy az izmok készen állnak a növekedésre. Az alacsony glikogén szint az izom sejtek lebomlásához vezet az energia kinyerés érdekében. Amikor izomépítésről beszélünk, tanácsos legalább 5 gramm szénhidrátot fogyasztani testsúly kilogrammonként.

Biztosítsd a megfelelő adag zsírt

A kutatások kimutatták, hogy a tesztoszteron az egyik legfontosabb anabolikus hormon, mely hozzájárul az izomépítéshez. Hogyan tudod növelni a tesztoszteron szintet? Csak gazdagítsd az étrended enyhén magas zsírtartalmú ételekkel. Rendkívül fontos, hogy egészséges zsírokat válassz, melyeket a halakban, dióban, olíva olajban és mogyoróvajban találhatsz. Habár a szénhidrát bevitel is nagyon fontos az izomépítés folyamata alatt, ne feledjük, hogy a zsírbevitel a napi energiaszükséglet 20-30%-át kell kitegye.

Fogadj a proteinre

Amikor izmot építesz rendkívül fontos a nagy adag protein bevitel. Az optimális protein szint 1.8-2 gramm kellene hogy legyen testsúly kilogrammonként. Ajánlott a tojásból, húsból, halból és tejtermékekből származó proteinre fókuszálni. Mi van ha lehetetlen elég proteint juttatni a szervezetbe? Ebben az esetben választhatunk protein kiegészítőket, melyek amúgy nagyon népszerűek. Továbbá fontos, hogy edzés előtt és után is fogyasszunk fehérjét.

Ajánlott: HOGYAN ÉPÍTESZ ÉS BONTASZ LE IZMOT?

Kitűnő eredményeket a gyorsan emészthető fehérjével érsz el, melyet 30 perccel edzés előtt ajánlatos fogyasztani. Ez a tejsavó fehérje, mely maximalizálja az izmokban lévő protein szintézisét mindezt rövid időn belül. Mi több, ugyanakkor serkenti a véráramlást az izmokhoz. Másfelől, a tejsavó fehérje fogyasztása edzés után hozzájárul a megnövekedett protein szintézishez következésképpen pedig az izomnövekedéshez. Az izomrostok nem az edzés időtartama alatt növekednek hanem ezt követően. Továbbá, az edzés utáni protein fogyasztása befolyásolja a gyorsabb és jobb regenerálódást.

Válassz összetett szénhidrátokat edzés előtt

A tudományok kimutatták, hogy az edzés előtti étkezések, melyek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, pl. lassan felszívódóakat, hatással vannak a következőkre:

 • többlet energia áramlás,
 • enyhébb fáradtság érzet, így az edzés tovább tarthat,
 • hosszabb ideig tartó teltség érzet,
 • gyorsabb zsírégetés. [2]

Megfelelő kiegészítők

Egyre több és több ember dönt amellett, hogy megfelelő kiegészítőket fogyaszt az edzés mellett, melyek nagyon hasznosnak bizonyultak az izomépítésben. A megfelelő kiegészítő kiválasztása a tesztoszteron szint növekedéséhez vezet, mely izomnövekedést eredményez. Mi több, a minőségi kiegészítők energiát adnak, csökkentik az éhség érzetet és lehetővé teszik a hosszabb edzéseket.

pótlás

Gondoskodj a kalória többletről

Egy étrend kalkulátor hasznos lehet, melynek köszönhetően lehetséges a kalória szükséglet kiszámítása. A kalória szükséglet korhoz, nemhez és fizikai aktivitáshoz igazodik. Amikor ezt a kalória szükségletet határozzuk meg enyhén túl kell lépnünk, kb. 10%-al a teljes energiaszükséglet fölött. Ne feledd, hogy nem kell túlenned magad csak vigyáznod kell a megfelelő kalória többletre.

Megfelelő edzésforma

A megfelelően tervezett edzés a siker kulcsa. Szükséges tudnod, hogy a súlyokkal való edzés során nehéz súlyokat kell emelned (a maximum kb. 80%-át) kicsi ismétlésszámmal, sorozatokban. Az edzők tapasztalataiból kiindulva elmondhatjuk, hogy fontos a súlyok szisztematikus növelése minden edzés során.

Ajánlott: MIT EGYÉL, HOGY AZ IZMAID MÉG GYORSABBAN NÖVEKEDJENEK?

A regenerálódás szintén szükséges

Megértjük, hogy az edzés fontos, de nem szabad megfeledkeznünk a regenerálódásról sem. Meg kell adnunk a lehetőséget az izmoknak a megfelelő regenerálódásra, mivel ez az egyedüli mód arra, hogy növekedjenek. A megfelelő regenerálódás a hosszú és mély alvással érhető el. Miért annyira fontos ez? Alvás közben a test hormonokat választ ki és a megfelelő izomnövekedéshez vezet. Mi több, az alvás biztosítja az igénybe vett izomrostok regenerálódását is. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a regenerálódás hatással van az ízületek, inak és ínszalagok megfelelő működésére, melyek eléggé használódnak az edzések alkalmával.

Légy pozitív hozzáállással

Ne feledd, hogy minden feladatot a megfelelő hozzáállással közelíts meg, mivel ez már félsiker. El kell vetned azt a felfogást, hogy képtelen vagy valamit véghez vinni. Mondogasd azt magadnak, hogy "Meg tudom csinálni! Sikerülni fog."


 1. Griggs RC, Kingston W, Jozefowicz RF, Herr BE, Forbes G, Halliday D. Effect of testosterone on muscle mass and muscle protein synthesis. J Appl Physiol (1985). 1989;66(1):498-503. doi:10.1152/jappl.1989.66.1.498
 2. Kanter M. High-Quality Carbohydrates and Physical Performance: Expert Panel Report. Nutr Today. 2018;53(1):35-39. doi:10.1097/NT.0000000000000238