Ranking 2020:
Bestseller!
Hogyan építs száraz izmokat

Hogyan építs száraz izmokat?

Elhatároztad, hogy javítasz a külsődön?

Lenyűgöző izmokról álmodozol?

Dönts a száraz izmok mellett és élvezd az elért eredményeket.

Tartalomjegyzék

 1. Mi is a száraz izom?
 2. Hogyan építs izomzatot?
 3. Milyen kiegészítők ajánlottak a száraz izomzatra?
 4. Mit kell figyelembe venni a száraz izomzat felépítése során?

Mi is a száraz izom?

Általánosságban véve ez az az izomszövet, amelyik nem tartalmaz zsírt. Amikor elkezdünk izmot építeni, több kalóriát viszünk be, ami megnövekedett izomhoz és zsírtömeghez vezet. Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb zsírt halmozzunk fel, elhatározottnak, türelmesnek és kitartónak kell lennünk, mivel ez egyáltalán nem könnyű feladat. Meg kell értenünk, hogy a száraz izom étrendtől való bármilyen kicsi eltéréssel is odalehet az addig befektetett energiánk, mert ez befolyásolja az egész izomépítési folyamatot.

Nem csoda, hogy az izomtömeg növelésével a zsírszövetek csökkentéséről álmodozol. Ez nagyon nehéz feladat, de nem lehetetlen. A száraz izomépítés folyamata szigorúan felépített étrendet kér meg valamint rendszeres izomépítő edzéseket.

Hogyan építs izomzatot?

Ahhoz hogy egy időben izmot építs és zsírt csökkents, a súlyveszteségre kell koncentrálnod. Ezt követően lehetséges a megfelelő edzés megkezdése, hogy izmot építs. Ez a megfelelő lépés, úgyhogy az alig látható eredmények nem szabad, hogy elkeserítsenek. Fizikailag lehetetlen a zsírokat izmokká alakítani, csak csökkenteni lehet ezeket, megfelelő étrenddel és magas fizikai aktivitással.

száraz izomtömeg

A száraz izomzat építésének leghatékonyabb módja az erősítő edzések. A megfelelő súlyok teszik lehetővé, hogy izmot építs miközben csökkented a nemkívánatos zsírt a test különböző részein. Azonban ne feledd, hogy a legjobb eredményeket az erősítő edzések és a megfelelő étrend adja.

Mindenki különbözik és nincs egyedülálló recept arra, hogy hogyan kell száraz izomzatot építeni. Minden eset más, tehát egyéni szemszögből kell megközelítenünk az edzéseket. Amikor erősítő edzéseket végzünk figyelembe kell vennünk a több ízületes gyakorlatokat súlyzók segítségével. Ezek több sorozatban kell megvalósuljanak, kevés ismétlésszámmal. Szükséges, hogy koncentrálj a gyakorlatok változatosságára és az izmokra gyakorolt hatásukra. Az izmok nagyon alkalmazkodóak és egy idő elteltével hozzászoknak a terheléshez. Rendkívül fontos, hogy új ingereket biztosíts. Hogyan érd ezt el? Elég, ha 1-2 havonta változtatsz az edzésterveden és új gyakorlatokat vezetsz be és különböző edzés módszereket használsz.

Milyen kiegészítők ajánlottak a száraz izomzatra?

Jótékony hatással van ha változatossá teszed az étrended tápanyagokkal és kiegészítőkkel. Az első dolog, amit tennünk kell, hogy meghatározzuk a makro tápanyag szükségletünket. Feltételezhetően napi átlagban a következő arányokat kell biztosítanunk a szervezet számára:

 • 2-2.5 gramm protein testsúly kilogrammonként,
 • 4-6 gramm szénhidrát,
 • 05.-0.7 gramm zsír.

Ne feledd, hogy ne lépd túl az ajánlott protein mennyiséget, mert a kívánt hatás ellenkezőjét érheted el. Mi több, ezen makroelem hiánya nehézzé teszi a tiszta száraz izomzat felépítését. A protein tápanyagok a protein szint fenntartására használhatóak. Válassz olyan protein kiegészítőket, melyek csakis kiváló minőségűek és rengeteg exogén aminosavakat tartalmaznak, pl. olyanokat, melyeket a szervezeted önmagában nem tud előállítani. Arginin, fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, threonin, triptofán és valin. Bizonyosodj meg róla, hogy a kiegészítő tejsavó fehérjét tartalmaz, mely felgyorsítja az aminosavak felszívódását, melyek a termék protein struktúráiból szabadulnak fel. Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb legyen, a protein alapú anyagok olyan segédanyagokat kell tartalmazzanak, melyek elősegítik a termék felszívódását. Ez alatt a kolint, L-karnitint és inositolt értjük.

Napi háromszor ajánlott protein kiegészítőket fogyasztani: délelőtt, edzés után és vacsorára. Ez utóbbi megakadályozza a proteinek katabolizmusát, pl. a dezintegrációjukat.

Szükséges a szénhidrátok bevezetése is, nem csak a proteinekre kell koncentrálni. A kutatások kimutatták, hogy a legkiválóbb kiegészítők, melyek megnövelik az energia szintet azok, amelyek magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, különböző glikémiás indexxel. Továbbá, ezek a kiegészítők változatlanul kell tartsák az inzulinszintet még nagyon intenzív fizikai aktivitás során is. Ezt olyan összetevőkkel lehet elérni, mint az izomaltulóz és a maltodextrin.

száraz izomtömeg pótlás

Ne feledd, ahhoz, hogy száraz izomzatot építs, egészséges zsírokat is be kell vezetned, pl. telítetlen zsírsavakat. Előnyük, hogy nem gyűlnek fel zsírszövetraktárak formájában. A telítetlen zsírsavak által energia jut az izomzatnak és az izom glikogén raktárak megmaradnak az edzések alatt is.

Mit kell figyelembe venni a száraz izomzat felépítése során?

A kiegészítők csak egyetlen dolog, melyek segítenek a száraz izomzat felépítésében. Ajánlott a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre koncentrálni. A következő termékeknek kell jelen lenniük az étrendben:

 • sovány szárnyas hús,
 • hal,
 • hüvelyes zöldségek,
 • teljes kiőrlésű lisztek,
 • diófélék,
 • zabpehely,
 • zöldségek és gyümölcsök.

Ne felejtsd el megfelelően hidratálni a szervezeted. Csakis a legértékesebb tápanyagok juthatnak el a sejtekbe.


 1. Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018;10(10):1361. Published 2018 Sep 22. doi:10.3390/nu10101361