Ranking 2020:
Bestseller!
Szerezz be fehérjét és élvezd a tökéletes testet

Szerezz be fehérjét és élvezd a tökéletes testet

Azon gondolkosz hogyan tudnál tökéletes testre szert tenni?

Testépítő alkatról álmodozol?

Minden amit tenned kell csak annyi, hogy proteint vezess be az étrendedbe, főleg a teljes proteint. Azon gondolkodsz honnan tudnád beszerezni őket? Két lehetőség van, ezek a zöldségek és az állati fehérje. A növényi fehérjét a szójában, babban, borsóban, kukoricában, rizsben, búzában vagy búzadarában találhatod meg. Míg az állati fehérjék forrása a sertéshús, szárnyas húsok, marha, bárány, borjúhús, hal, különböző típusú belsőségek, tojás (kacsa, tyúk fürj) vagy oltósajt, túró, mozzarella, parmezán és különböző tejtermékek.

Ajánlott: MIT ESZEL, HOGY GYARAPÍTSD AZ IZOMTÖMEGED?

A protein bevezetése fontos az étrendbe mert a növényi fehérjék rostokban gazdagok, ami létfontosságú az emésztőrendszer megfelelő működéséhez csak úgy mint a probiotikus baktériumok kialakulásához. Természetesen vannak alternatívák a protein kiegészítésére, ezek széles választéka található meg a piacon. Többek között meg lehet különböztetni:

  • Tejsavó fehérje koncentrátum mely nagyon népszerű az emésztési folyamat gyorsasága miatt és könnyen felszívódik a szervezetben. A tápláló protein azon formája, mely kis mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, beleértve a laktózt és zsírokat.
  • A tejsavó fehérje izolátum minimális mennyiségű szénhidrátot és zsírokat tartalmaz. Laktózmentes.
  • Tejsavó fehérje hidrolizátum azoknak ajánlott, akik laktóz intoleranciával küzdenek és gondjaik vannak az emésztőrendszerrel.
  • Az aminosavak tejsavó fehérje izolátumon és hidrolizátumon alapszanak és tabletta formájában érhetőek el.
  • A tejsavó fehérje koncentrátum legfőképpen azoknak ajánlott akik nem emésztik meg a tejet és testépítőknek. Érdemes megemlíteni, hogy hatékonyan segíti az izmok védelmét a katabolizmus ellen, támogatja az anabolizmust és serkenti a nitrogén egyensúlyt.
tejsavó fehérje

Mindazonáltal, a felhasználóknak tudniuk kell, hogy a protein az izomépítés alapja, de a protein által biztosított energia túl kevés az izomépítéshez. Ez feltételezi a szénhidrátok és zsírok bevezetését az étrendbe. A zsírok megnövelik a tesztoszteron szintet, serkentik a libidót és a jólétet. Továbbá a szénhidrátok energiát biztosítanak glükóz formájában és glikogén raktárakban gyűlnek össze, mely energiaraktár. Ezért minden bizonnyal elmondhatjuk, hogy a protein, szénhidrát és zsírok kombinációja jelentősen hozzájárul az álom izomtömeg felépítéséhez. A kutatások kimutatták, hogy a protein hozzájárul az izomépítéshez, a test regenerálódásához és az energia ellátáshoz. Tudatában kell lennünk annak, hogy csak egy megfelelő egyensúlyban lévő étrend, mely tartalmaz proteint, zsírokat és szénhidrátot, biztosít olyan kalória többletet mely szükséges az izomtömeg növeléséhez. [1]

Ajánlott: HOGYAN VÁLTOZTASD MEG A MEGJELENÉSED? AZ ALAP, A JÓ KIEGÉSZÍTŐK!

Úgyszintén fontos tudni, hogy mikor fogyasszunk proteint, edzés előtt, után vagy edzés alatt. Köztudott, hogy a proteint bizonyos időkeretek között kell fogyasztani vagy 30 perccel edzés után. Mindeközben a kutatások eredményei azt mutatják, hogy a proteint akár néhány órával is edzést követően lehet fogyasztani és nem fogja befolyásolni a formáját [2]. Kiderült, hogy a legjobb hatást az izomépítés során azzal lehet elérni ha tiszta aminosavakat fogyasztunk edzés előtt. Elég meginni egy protein italt edzést követően. Mindazonáltal nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy szénhidráttal gazdagítsuk az étrendünket. Csakis akkor leszünk teljes mértékben elégedettek az elért eredményekkel. Amint az kiderült, a szénhidrátok segítenek az energiaraktárak feltöltésében, csökkentik a stresszt és ugyanakkor csökkentik a kortizol szintet. Meg kell értenünk, hogy edzés során a testünknek proteinre van szüksége, hogy izmot építsen, de ugyanakkor nem hagyhatjuk el a szénhidrátokat, főleg az összetett csoportot. Amikor az ételeinket válasszuk ki, a kalóriadúsakat kell választanunk, de ugyanakkor a könnyen emészthetőeket és nem nagy adagokat.

fehérje tömeg szerint

A protein gazdag és protein gazdag étrend között is van különbség, melyet el kell magyaráznunk. A protein étrend a szénhidrát csökkentésével társul míg edzés során ez alighanem elfogadhatatlan. A proteinszükséglet megfelelő tápanyag tartalmú étkezésekből és a kiválasztott aminosavak kiegészítéséből kell álljon.

Azon gondolkodsz mennyi protein kell az izomépítéshez?

A testépítők 2-2.5 g proteint ajánlanak minden testsúly kilogramm után

Azonban a pszichológusok csak 0.9 gramm proteint ajánlanak testsúly kilogrammonként.

A legjobb ha összesíted a protein mennyiségét, mivel a túl sok protein veszélyes a szervezet számára. Kalcium veszteséget okozhat, mely egyszerűen csontritkuláshoz vezet. Mi több, ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű protein szívódjon fel, hatalmas mennyiségű ételre van szükség, mely nem segíti az edzés hatékonyságát. Ezért nem ajánlott nagy mennyiségű húst fogyasztani, mint fehérje forrás, de helyettesítheted tejjel, sajttal vagy joghurttal.

Amikor valaki eddz, rendkívül fontos, hogy egy jól kiegyensúlyozott étrendet kövessen, mely 5-7 étkezést foglal magába naponta. Fontos, hogy mindegyik tartalmazzon fehérjét. Mi több, fontos a szabályok bevezetése, hogy az edzés előtti étkezések több szénhidrátot kell tartalmazzanak, a lefekvés előtti étkezések pedig több fehérjét.

Ajánlott: MIT ESZEL, HOGY GYARAPÍTSD AZ IZOMTÖMEGED?

Számos kiegészítő gyártók és fehérje kiegészítők olyan emberek igényeit elégítik ki akik izmot építenek. Ezek segítenek elkerülni a nagy mennyiségű étel bevitelét, mivel hús adag, sajt vagy hideg étkezések helyett fogyaszthatóak. A legelőnyösebb a megfelelő mennyiségű protein kiegészítése mely az izomépítéshez szükséges. A legjobb hátasokat az arginin, glutamin vagy elágazó láncú aminosavak bevezetésével lehet elérni.

tömegkiegészítők egyéb

Továbbá, a kiegészítőkkel és tápanyagokkal gazdagított étrend a lehető legjobb eredményekhez járul hozzá, meglepően rövid időn belül. Mi több, a hozzáállásban, jólétben és önbecsülésben való változás mindenképpen látható lesz.

Fejleszd ki az edzés és étrend tervedet még ma!

Élvezd a megnövekedett izomtömeged még ma!


  1. Carbone JW, Pasiakos SM. Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit. Nutrients. 2019;11(5):1136. Published 2019 May 22. doi:10.3390/nu11051136
  2. Aragon AA, Schoenfeld BJ. Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window?. J Int Soc Sports Nutr. 2013;10(1):5. Published 2013 Jan 29. doi:10.1186/1550-2783-10-5